Sikeres volt a Fókuszban: Ázsia rendezvény

A Joint Venture Szövetség, az ITD Hungary Zrt., valamint a Külgazdasági Szövetség szervezésében, nagy érdeklődés mellett került sor a „Fókuszban Ázsia” című rendezvényre június 16-án a Telecom székházában.

A fórumon beszédet tartott dr. Becsey Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium külgazdasági kapcsolatokért felelős államtitkára, valamint Kilián Csaba, a Magyar Befektetésösztönzési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség vezérigazgatója.

„Magyarország egyszerre Európa része, és a Kelet határa, ezért élnünk kell mindkét gazdasági övezet előnyeivel! Megőrizve az Európai Unió tagjaként élvezett előnyeinket, nyitnunk kell Kelet felé! Rá kell kapcsolnunk a magyar exportgazdaságot Kína, Oroszország, India és a többi kelet-ázsiai gazdaság dinamikus fejlődésére!”- hangsúlyozta beszédében Becsey Zsolt államtitkár.

Kilián Csaba az ITD Hungary igazgatója elmondta: „A magyar vállalatok számára kulcsfontosságú, hogy megtalálják a kitörési pontokat. Eddigi tapasztalataink szerint a kis- és közepes vállalakozásoknak leginkább az élelmiszeripar, a borok, az ásványvíz, környezetvédelem, víztisztítás, illetve az orvosi műszerek területén van esélyük sikereket elérni a távol-keleti piacokon”. Az ITD Hungary exportfejlesztési tevékenységének középpontjában áll, hogy segítséget nyújtson a magyar kis- és közepes vállalkozásoknak az ázsiai piacok elérésében. Ennek megfelelően 2009-ben 19 távol-keleti kiállításon támogatta a hazai cégek megjelenését, ami nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a tavalyi évben az ázsiai exportunk meghaladta a 900 milliárd forintot. A legtöbb ITD Hungary által szervezett kollektív kiállítás Kínában volt, amit India követett. Ágazati megoszlását tekintve az Ügynökség a környezetvédelmi, az élelmiszeripari, és az ICT-s (infokommunikációs) vásárokra fektette a legnagyobb hangsúlyt.

Az előadásokat követően panelbeszélgetésekre került sor, ahol már Ázsiai országokkal gazdasági kapcsolatokat ápoló, illetve tervező magyar vállalkozások képviselőivel beszélgetett Kuntner András, a kínai piacon már több mint 14 éve jelen lévő Eastinfo Kft. üzleti tanácsadó cég ügyvezetője, a Joint Venture Szövetség Tőkeexport Bizottságának és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Kínai Tagozata elnökségének tagja. A beszélgetések során a részvevőknek gyakorlati jellegű kérdéseket tettünk fel és tapasztalataikról kérdeztük őket. A pódiumbeszélgetés résztvevői között az állami szolgáltatók is képviseltették magukat, az EXIMBANK részéről Dr Bodnár Zoltán vezérigazgató, Dr. Kerekes György relációs vezető az ITDH részéről, valamint Szakács Tibor a MEHIB Zrt. vezérigazgatója. Szakács Tibor egy a közeljövőben tervezett új szolgáltatásról is tájékoztatta az érdeklődőket, mint a külföldön alapított magyar vállalkozások számára nyújtható befektetés biztosítás.

A gazdaság szereplői közül kérdezhettük többek között Varga Artúrt a Lúdland Kft. ügyvezetőjét, Nádasi Tamást az Aquaprofit Zrt. elnökét, Dr. Szedlacskó Zoltánt az AHEAD Globál vezetőjét, valamint Dr. Sűdy Zoltán volt nagykövetet, a Sűdy és Társa Kft. ügyvezető igazgatóját.

Eastinfo

 

© Eastinfo, 1996-2008 vissza a főoldalra